Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Γλυκό καλωσόρισμα!!!

Αγαπητοί Αναγνώστες,


  Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσω σε ένα γλυκό εργαστήριο, γεμάτο χρώματα και γεύσεις. Προσόν: η όρεξη για το διαφορετικό, το ασυνήθιστο αλλά ακόμα και το απλό, συνηθισμένο και νόστιμο γλυκό. Σκοπός: η ικανοποίηση του ουρανίσκου, τόσο του δικού μας όσο και των αγαπημένων μας προσώπων. Μαζί θα έχουμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε συνταγές, παλιές και καινούριες, ώστε να δημιουργήσουμε μικρά έργα τέχνης στον πάγκο της κουζίνας μας. Πρώτα όμως, ας γνωριστούμε λίγο καλύτερα...

  Είμαι ο Βασίλης και σπουδάζω Χημεία στην καλή μας την Αθήνα. Όμως, η μεγάλη μου αδυναμία είναι η ζαχαροπλαστική. Αν με ρωτήσετε γιατί, θα σας πω ότι πραγματικά δεν ξέρω. Ίσως οι λόγοι είναι τα χρώματα, οι διαδικασίες, οι μυρωδιές, οι γεύσεις ή ακόμα και οι δυσκολίες και οι ατυχείς πειραματισμοί. Πάντως σίγουρα δεν είναι το πλύσιμο των πιάτων!.. Το πρόβλημά μου είναι ότι όσα κι αν μαθαίνω, ό,τι κι αν κάνω, επιτυχίες και μη, δεν έχω βρει κάποιον με τον οποίο να τα συζητάω. Κάποιον που να αγαπά κι αυτός (ή αυτή) τα γλυκά και να ασχολείται με την παρασκευή τους.

  Τη λύση σ' αυτό το πρόβλημα καλείται να λύσει αυτό το blog. Εδώ, στις "Γλυκές Αναδρομές" θα παρουσιάζω κάποια γλυκά ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως μια φορά την εβδομάδα) και θα παραθέτω και τις συνταγές τους για να μπορεί ο καθένας να τα δημιουργήσει. Τα γλυκά θα προέρχονται κυρίως από βιβλία ή περιοδικά, εξ ου και "Γλυκές Αναδρομές", χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και βασικές παρασκευές, όπως η κρέμα ζαχαροπλαστικής, για γενική χρήση στις δικές σας γευστικές εμπνεύσεις.

  Όμως, ας μην σας κουράζω περισσότερο! Ας αφήσω τα πράγματα να μιλήσουν από μόνα τους. Ελπίζω να περάσετε ευχάριστες ώρες μαζί μου και να χαρείτε την κάθε συνταγή! Α! Κάτι που ξέχασα να αναφέρω: πριν αρχίσετε να μελετάτε τις συνταγές, θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές:
  1. Ο πανικός είναι η χειρότερη παρέα για να έχετε στην κουζίνα σας! Ποτέ μα ποτέ μην συμφιλιωθείτε μαζί του. Εξάλλου να ξέρετε ότι αν κάνετε κάποιο λαθάκι χωρίς να το καταλάβετε ή παραλείψετε κάτι σε ένα γλυκό, μπορεί να αλλάξετε τη ροή της ιστορίας ενός γλυκού. Τα γλυκά του σήμερα, έχουν προκύψει από απροσεξίες των βοηθών μεγάλων σεφ! Οπότε, πού ξέρετε; Μπορεί και να γίνετε διάσημοι!
  2. Να διαβάζετε καλά κάθε συνταγή πριν την ακολουθήσετε για πρώτη φορά! Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάθε βήμα της συνταγής ώστε να αποφύγετε το τρέξιμο και το άγχος. Αλλά μη φοβάστε! Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται! Ο καθένας με λίγη όρεξη μπορεί να τα καταφέρει!
  3. Οι πρώτες ύλες είναι το δεύτερο συστατικό που θα κρίνει την επιτυχία της προσπάθειάς σας (το πρώτο συστατικό φυσικά είναι η καλή διάθεση). Διαλέξτε τις με ευλάβεια. Αν κάτι είναι αρκετά δυσεύρετο, όπως τα πόδια αράχνης ή οι ουρές σαύρας, θα σας αναφέρω πού θα τα βρείτε.
  4. Βρείτε κάποιο θύμα... εεεεννοώ κάποιον τυχερό που θα σας βοηθήσει στο πλύσιμο των πιάτων, ανταμοίβοντάς τον βέβαια με τις δημιουργίες σας. Έτσι, γλιτώνετε και τις πολλές θερμίδες...
  5. Αν έχετε κάποια απορία, μη με ρωτήσετε! Πλάκα κάνω φυσικά!!! Μπορείτε να με ρωτήσετε είτε στο e-mail μου είτε παραθέτοντας την ερώτησή σας ως σχόλιο κάτω απ' την ανάλογη συνταγή.
  6. Ουφ!!! Κουράστηκα με το μπλα-μπλα!!! Μα αφού είστε ξεφτέρια, τι κάθομαι και σας συμβουλεύω; Ε, λοιπόν, αυτή είναι η τελευταία συμβουλή μου: να έχετε πίστη στον εαυτό σας και να τον ενθαρρύνετε διαρκώς. Ελάτε τώρα, αφού το ξέρετε ότι είστε οι καλύτεροι!
  Τώρα λοιπόν, κλείστε τα μάτια και αφήστε την μυρωδιά της βανίλιας, τόσο γλυκιά και παιδική, να σας χαλαρώσει, το άρωμα του κακάο, έντονο και ζωηρό, να διεγείρει τις αισθήσεις σας, την υφή της ζάχαρης, τόσο τραχιά και τραγανή,να σας ανατριχιάσει. Τώρα ανοίξτε τα και δείτε τα χρώματα των φρούτων, τόσο έντονα και ζωηρά.Μπορούν να σας ζαλίσουν, να σας κάνουν να χαθείτε στην ύπουλη αγνότητά τους. Τέλος, ξανακλείστε τα μάτια σας και νιώστε την πικάντικη μυρωδιά της κανέλας και, ανήμποροι πλέον μπροστά στην εθιστική της δύναμη, ταξιδέψτε γλυκά κάπου που μόνο εσείς μπορείτε να πάτε: στο βασίλειο των γλυκών απολαύσεων...

  Καλή επιτυχία στις μικρές αλλά ξεχωριστές σας δημιουργίες!!! 

Με αγάπη,
Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου